tiistai 24. helmikuuta 2015

4. Tunti

Mitä sukupuoli on? Miten hormonit vaikuttavat sukupuoleen?
Sukupuoli on pääasiassa biologinen ominaisuus, koska sukupuolielimet ja lisääntyminen määrittelevät paljon kumpaa sukupuolta on. Kuitenkin jos mieli on täysin eri mieltä sukupuolesta ja kokee olevansa täysin toinen kuin keho kertoo. Sukupuolta voi katsoa olevan siis kahta erilaista. Toinen siis on biologinen sukupuoli (SEX), joka on kehoon liittyvä ja sisäinen sukupuoli (GENDER) on taas aivoista riippuvainen oma kokemuksemme omasta sukupuolestamme. Sosiaalisilla rooleilla on myös suuri vaikutus siihen miten koemme itsemme. Esimerkiksi jos vanhemmat kehuvat aina hyvänä poikana tai hyvänä tyttönä, vahvistaa se myös meidän kokemustamme sukupuolestamme. Sukupuoleen vaikuttaa siis aina sosiaaliset, biologiset ja kulttuuriset tekijät.

Biologisen sukupuolen arvioinnissa on otettava myös huomioon se, että jotkut ihmiset syntyvät molempien sukupuolten sukuelimien kanssa. Tällöinkin sukupuolen "valinta" pohjautuu siihen, mihin sukupuoleen henkilö itse kokee kuuluvansa.
 

Hormonit vaikuttavat vahvasti fyysiseen sukupuoleen, mutta hormonien ei voi katsoa suoraan vaikuttavan mielen sisäiseen sukupuoleen, mutta esimerkiksi naisen raskauden aikana erittyvät hormonit vaikuttavat myös naisen mieleen ja lisää esimerkiksi kiintymystä lapseen. Voi siis katsoa, että hormonit näin vaikuttavat myös mielen sisäisiin tuntemuksiimme, mutta se vaikuttaako kehoon vaikuttavat sukupuolihormonit meidän mielemme sukupuoleen on täysin eri asia.

Sukupuolia on tutkittu paljon ja erityisen mielenkiintoisena kohteena on ollut Batistan suku, jota McGinley tutki 1970-luvulla. Suvussa siis syntyi tyttölapsia, mutta 12 vuoden iässä heidän vaginansa umpeutui ja heille kasvoi penis. Heillä siis oli ollut XY kromosomit, eli miehen sukupuolikromosomit, mutta jostain syystä ne eivät olleet näkyneet heidän lapsuudessaan. Heitä oli kohdeltu kuin tyttöinä siihen asti, mutta heillä ei ollut kuitenkaan mitään ongelmaa sopeutua uuteen sukupuoleensa miehenäkään. He tekivät ns. "miesten töitä", menivät naimisiin naisten kanssa ja heitä kohdeltiin kuin miehiä.

Toista tutkimusta (1974) tehtiin Reimerin kaksosista, joista toiselta lääkäri John Money vahingossa poisti peniksen ympärileikkauksessa. Tämän jälkeen hän esitti lapsen parhaaksi olevan hänen kasvattamisensa tyttönä. Häneltä poistettiin kivekset ja muotoiltiin jonkinlainen vagina, mutta hormonihoitoihin hänen vanhempansa eivät suostuneet. Tämä kaksonen lopulta päätyi itsemurhaan aikuisellä iällä.

Smithin ja Lloydin tutkimuksessa äitejä kehotettiin leikkimään heille tuntemattomien lasten kanssa, jotka oli puettu joko vaaleanpunaiseen tai vaaleansiniseen. Heille oli myös annettu nimet jotka viittasivat selvästi jompaan kumpaan sukupuoleen. Äideille ei kuitenkaan kerrottu lasten sukupuolia. Äitien kommunikointia lasten kanssa analysoitiin ja huomattiin, että äidit kohtelivat lapsia heidän nimensä ja pukeutumisensa  mukaisesti joko poikana tai tyttönä. Tytöiksi katsotuille lapsille esimerkiksi annettiin nukkeja tai pehmoleluja ja pojiksi luultujen kanssa äidit olivat paljon aktiivisempia ja heille annettiin esim. autoja tai muita "poikien leluja". Tästä siis pystytään näkemään, että suuri osa meidän sukupuoli-identiteetistämme tulee kasvatuksestamme vanhemmilta ja kulttuurisista normeista. Sukupuolemme vaikuttaa siihen miten muut ihmiset meitä kohtelevat.

Kuhn ryhmineen tutki 2-3 vuotiaita lapsia. Heille annettiin paperinuket Michael ja Lisa ja heiltä kysyttiin, että kumpi sanoisi todennäköisemmin  esim. "haluan auttaa äiti" tai "tykkään taistella". Tulokset osoittivat, että jo pienillä lapsilla on stereotypioita sukupuolista, mutta tulokset eivät kuitenkaan olleet systemaattisia. Eli toisinaan lapset laittoivat niitä toisinkin päin. Näihin tietysti vaikutti lasten oma persoonallisuus ja se miten heitä on kasvatettu.
 

Läksy torstaiksi (tee vaikka teksti tai käsitekartta)
Sitten siirryimme seuraavaan aiheeseen:
Psyykkinen ja sosiaalinen motivaatio
Mitkä ulkoiset tekijät motivoivat sinua eniten? 
Laita seuraavat tärkeysjärjestykseen:
  • Sanallinen kiitos, kannustus 1.
  • Rangaistus tai rangaistuksen pelko 4.
  • Kasvojen menettämisen pelko 5.
  • Rahapalkkio 7.
  • Suostuttelu, vetoaminen 2.
  • Jokin muu palkkio, kuten kirjapalkinto 6.
  • Ei-materiaalinen palkkio 3.
  • Jokin muu tekijä 8.
Näissä on kuitenkin huomioitava se, että näiden asioiden motivoivuus riippuu paljon tilanneyhteydestä. Jokin asia voi motivoida tietyssä tilanteessa enemmän kuin jokin muu normaalisti.
 
Sitten meidän piti palautella mieleemme mikä oli Martin Fordin motivaatioteoria=kolmen tekijän motivaatiomalli
Se on esimerkki kognitiivisesta motivaatioteoriasta. Se koostuu kolmesta osasta, jotka vaikuttavat motivaation syntyyn, ja jos yksi osa puuttuu, motivaatio kärsii.
Ensimmäinen osa on tavoite. Ihmisellä pitää olla jokin tavoite jota kohti hän työskentelee. Tavoitteen voi jakaa myös osatavoitteisiin.
Toinen osa on se, että uskoo pystyvänsä ja odottaa onnistuvansa. On osattava arvioida omat valmiutensa ja ympäristön tarjoama tuki.
Kolmas osa on tunteet eli emootiot. Kun koet onnellisia tunteita jonkin asian parissa, se vetää sinua itseään kohti, ja se antaa sinulle voimia työskennellä saavuttaaksesi asioita.
 

Läksyksemme tuli miettiä miten vaikuttaisi opiskeluumme 1000€ kiinteä kuukausipalkka, jonka saisimme käymällä koulussa.
- Se vaikuttaisi luultavasti niin, että ei tarvitsisi miettiä niin paljon vapaa-ajalla miten paljon rahaa käyttää ja kuinka tiukilla rahatilanne on. Tällöin voisi keskittyä kunnolla opiskeluun, kun ei tarvitse murehtia raha-asioita. En usko, että se vaikuttaisi muuten opiskeluuni, koska se ei kuitenkaan olisi riippuvainen siitä miten hyvin pärjään vaan kuhan käyn koulussa. Jos saisin sen 1000€ sen mukaisesti kuinka hyviä numeroita saisin, se saattaisi vaikuttaa opiskeluuni ihan positiivisesti, mutta silloin motiivini opiskelulle ei olisi, enää oppia itseäni varteen vaan vain saadakseni rahaa.
 
Toinen tehtävämme oli pohtia minkälaisia motiiveja syömiseen ja juomiseen voi liittyä biologisesta, sosiaalisesta ja psyykkisestä näkökulmasta.
 
Biologisesta näkökulmasta motiivimme tietysti on tyydyttää nälkä ja jano. Kehomme tarvitsee tietyn määrän energiaa ja nestettä toimiakseen kunnolla.
Sosiaalisesta näkökulmasta syöminen ja juominen ovat hyvin tärkeitä. Syöminen on usein sosiaalinen tilanne. Syömme yhdessä perheemme kanssa tai ystäviemme kanssa koulussa. Sosiaaliset tilanteet ovat tärkeitä ystävyyssuhteiden luomiseen ja ylläpitämiseen, ja saamme mielihyvää hyväksytyksi tulemisesta ja joukkoon kuulumisesta.
Psyykkinen näkökulmasta niiden voi katsoa olevan tärkeitä, koska jotkin ruoka-aineet tuottavat mielihyvää ja saa tunteen perustarpeiden tyydyttymisestä, jolloin voi alkaa luoda muita asioita, koska perustarpeista ei tarvitse enää huolehtia.
 

maanantai 23. helmikuuta 2015

3. Tunti

Kertasimme aluksi motiivikonflikteja. Kysyttiin, että opiskelu sujuu mukavasti ja tuntuu kivalta, mutta sitten kaveri kysyy kahville. Mitä teet?
Tässä oli siis kyse lähestymis-lähestymiskonfliktista, jossa on kaksi mukavaa asiaa, jotka vetävät sinua puoleensa. Tällöin on kaksi asiaa, jotka motivoivat tekemään jotakin.

Sitten meidän piti kertaamisen vuoksi vielä määritellä muutama käsite:
  • Tiedostamaton motiivi= Se on motiivi joka saa meidät tekemään jotakin, mutta emme välttämättä tiedä mistä halumme tehdä jotakin tulee. Esimerkiksi, että Minnalla on kauhea ahdistus ja hän haluaa lähteä heti pois huoneesta, kun sinne tulee tummahiuksinen mies. Tämä voi johtua siitä, että joku sen näköinen mies on kohdellut häntä huonosti aikaisemmin.
  • Motiivikonflikti= Se voi siis olla lähestymis-lähestymiskonflikti, lähestymis-välttämiskonflikti tai välttämis-välttämiskonflikti. Kirjoitin niistä edellisessä tekstissä.
  • Lähestymismotivaatio= Pyrkimys myönteisiä asioita kohti.
  • Psykodynaaminen motivaatiokäsitys= Korostetaan viettejä, tiedostamattomia tunteita ja motivaatioita, jotka ohjailevat ihmisen toimintaa.
  • Välttämismotivaatio= Pyritään välttämään kielteisiä asioita
  • Evoluutiopsykologian motivaatiokäsitys= Ihmisiä ohjailevat alkukantaiset tarpeet, jotka ovat edistäneet lajin selviytymistä ja lisääntymistä.
Motivaatiopsykologiassa on perusdilemma: onko meidän motiiviemme taustalla tarpeet, jotka työntävät meitä vai vetävätkö meitä tavoitteet. Psykodynaaminen motivaatiokäsitys selittää motiiveja ennemminkin niin, että meitä työntävät tarpeet ja evoluutiopsykologia enemmänkin korostaa sitä, että meillä on tavoitteita, kuten suvun jatkaminen, mikä vetää meitä.
 
Pohdimme sitten eri tekijöitä, jotka vaikuttavat meidän motivaatioomme. Motivaatio siis tarkoittaa kaikkien motiiviemme kokonaisuutta.
  • Psyykkiset motiivit: skeemat, tunteet, uteliaisuus, kiinnostus.
  • Biologiset motiivit: elossa pysymisen takaavat tarpeet: nälkä, jano Maslow
  • Sosiaaliset motiivit: valta, agressio, liittyminen, arvostus

Tunnin muistiinpanot
 
Biologiset motiivit
  • taustalla ajatellaan olevan pyrkimys homeostasiaan eli elimistön tasapainotilaan
  • Elimistö välittää aivoille tietoa tasapainotilan järkkymisestä
  • Tahdosta riippumattomat toiminnot, kuten aineenvaihdunta, ruumiin lämpötilan säätely ym. 
    • Lajinkehityksellisesti vanhat aivoalueet säätelevät
    • Aivorunko: keskiaivot, ydinjatkos, aivosilta
  • Kehittyneemmät aivojen osat, kuten aivokuori vaikuttavat siihen, miten ihminen toteuttaa tarpeitaan
  • Hermoston lisäksi ihmisen toimintaa säätelee hormonitoiminta
Sitten meidän piti kertailla mitä muistimme hormonitoiminnasta. Hypotalamus siis on niin sanotusti pomona tässä toiminnassa. Se ohjailee hormoneillaan aivolisäkettä, joka taas ohjailee omilla hormoneillaan umpieritysrauhasia, jotka erittävät hormoneja, jotka vaikuttavat kehossamme. Hypotalamus taas reagoi veressä olevien hormonien muutoksiin ja vaikuttaa taas aivolisäkkeeseen. Hypotalamus erittää myös hormoneja jotka vaikuttavat suoraan kehoon, eikä aivolisäkkeen kautta.
 
Esimerkkejä hormoneista:
  • Adrenaliini
    • Lisämunuaiset
    • Kiihtyminen, "Taistele tai pakene" -reaktio
  • Kortisoli
    • Lisämunuaiset
    • Kiihtyminen, stressihormoni, muisti
  • Melatoniini
    • Käpylisäke
    • Uni-valve -rytmin säätely
  • Oksitosiini
    • Aivolisäke ja hypotalamus
    • Kiintyminen; äiti-lapsi -suhde, seksisuhde, luottamus
Oksitosiinia on tutkittu miehillä niin, että heille annettiin sitä nenäsuihkeena ja heidät laitettiin katsomaan kuvia naisista ja heiltä kysyttiin näyttivätkö naiset flirttailevilta. Ne miehet, jotka saivat oksitosiinia näkivät naiset useammin flirttailevina kuin ne, jotka eivät olleet sitä saaneet.
 
Hormonit vaikuttavat esimerkiksi:
  • kasvuun ja kehitykseen
  • energiatasapainoon
  • käyttäytymiseen
  • tunne-elämään
  • joskus myös kognitiivisiin prosesseihin
Seuraavaksi aloimme katsomaan dokumenttia lapsista, jotka ovat syntyneet väärän sukupuolen kehoon.
Meidän tehtävänämme oli miettiä miten hormonit vaikuttavat sukupuolen kokemiseen.
Dokumentti jäi kesken.

sunnuntai 22. helmikuuta 2015

2. tunti


Käsittelimme aluksi aivoalueita ja sitä mitä asioita ne käsittelevät.

·         Otsalohko= motoriikka

·         Päälaenlohko= tunto                            

·         Takaraivolohko= näkö

·         Ohimolohko= kuulo

Kertasimme itsekontrollia ja toiminnanohjausta. Tärkeä asia, mitä piti itsekurista muistaa oli se, että se on kuin lihas: se väsyy, mutta sitä voi myös treenata.

Opettaja antoi meille käsitteitä ja meidän piti pohtia, miten ne liittyvät toiminnanohjaukseen jonkin huippuosaajan kautta katsottuna. Minä katsoin huippu-urheilijan.

·         Pidemmän aikavälin tavoitteet

·         Osatavoitteet

·         Otsalohkot

·         Motorinen aivokuori

·         Motivaatio

·         Tavoitteet

·         Työmuisti

·         Valikoiva tarkkaavaisuus

·         Tunnekokemus

Urheilijalla on aina motivaatio ja halu tehdä asioita unelmiensa eteen. Jos urheilija haluaa saavuttaa huippu-urheilijan uran, on hänen asetettava osatavoitteita saavuttaakseen tavoitteensa urheilu-uran huipulla. Osatavoitteet voivat olla esimerkiksi pudottaa ensin hieman painoa ja sen jälkeen lihasten kasvattaminen. Nämä saavutettuaan hän on aina askeleen lähempänä päätavoitettaan. Se saattaa lisätä silloin myös motivaatiota, mikä ruokkii sitten taas tavoitteiden saavuttamista. Pitkän aikavälin tavoitteet voivat olla esimerkiksi saavuttaa kuuluisuus huippu-urheilijana, mutta se vaati pitkäjänteisyyttä.

Tavoitteiden saavuttamiseen valikoivaa tarkkaavaisuutta, jotta voi esimerkiksi keskittyä treenaamiseen, vaikka olisi kamala karkkihimo. Ja työmuistia, jotta pystyy muistamaan esimerkiksi jalkapallo pelissä mitä on tapahtunut, jotta voi pelata itse mukana. Työmuistista muistot siirtyvät pitkäkestoiseen muistiin ja niiden vahvaa säilymistä edistävät erilaiset tunnekokemukset. Otsalohkoissa sijaitseva motorinen aivokuori taas on liikkeiden oppimisen ja liikkumisen aivoalue. Se on alue, joka liikuttaa meitä. Otsalohkoissa ohjaillaan myös tarkkaavaisuutta.

 

Toiminnanohjaus on meidän hereillä olevaa psyykkistä tapahtumasarjaa, jossa ohjataan ajatuksia, tunteita, tavoitteita ja motorisia toimintoja.

Ihmiset toimivat mielihalujen toteuttamisen ja itsekontrollin välisessä paineessa.(Baumeister)

Phineas Gage oli esimerkki siitä, että kun otsalohkot vaurioituivat, se vaikutti toiminnanohjaukseen vaikuttavan aivoalueen vaurion kautta hänen käytökseensä. Prefrontaalilohkoja eli etuotsalohkoja pidetäänkin ihmisyyden toimintaosana.
Sitten Käsittelimmekin motivaatiota. Meidän piti kirjoittaa taululle omat syymme miksi olimme tunnilla silloin ja minkä takia olimme tulleet kouluun sinä aamuna. Minä laitoin, että sen takia, koska tiedän joutuvani tekemään enemmän hommia kotona, jos olen pois tunneilta.
Kaikilla ihmisillä oli omat motivaationsa tulla kouluun. Katsoimme niitä ja saimme tehtäväksemme miettiä miten eri psykologian suuntaukset olisivat selittäneet mitkä asiat liikuttavat ihmisiä, eli esim. minkä takia Kalle suuttuu kun kahvilassa ei ole pullaa.
  • Psykodynaaminen suuntaus= Kalle on nälkäisenä halunnut pullaa, mutta pulla ei oikeasti olekaan pulla vaan Kalle tiedostamattaan rinnastaa sen äitiinsä ja hänen tuoksuunsa, ja kun pullaa ei olekaan kahvilassa, muistuttaa tämä Kallea hänen äitinsä hylkäämisestä. Sen takia Kallelle tulee niin paha mieli.
  • Behaviorismi= Kalle on aina saanut pullan kahvilassa ja nyt kun sitä ei olekaan, tulee siitä hänelle paha mieli.
  • Humanistinen suuntaus= Kallella oli kamala nälkä ja hänen oli saatava pullaa syötäväkseen, jotta hän jaksaisi koulupäivästä. Mutta kun hän ei saanut pullaa, eihän pääse tavoitteeseensa.
  • Evoluutiopsykologia= Kun ihmisen keho tarvitsee energiaa, se ilmaisee sen nälkänä varsinkin hyvin energiapitoiseen ruokaan. Kalle olisi tarvinnut energiaa, mutta ei saanut sitä ja nyt kun hänen painonsa putoaa hieman, hän tietää ettei ole enää naisten silmissä niin vetovoimainen ja hän ei pääse jatkamaan sukuaan. Sen takia häntä suututtaa.
  • Kognitiivinen motivaatiopsykologia= Kalle on päättänyt haluavansa pullaa ja hänelle tuli paha mieli kun ei saanut sellaista.
Mielestäni tämä oli aika vaikea tehtävä, joten ei välttämättä ihan oikein.
Ihmisiä liikuttavat motiivit voivat olla synnynnäisiä tai opittuja, lyhyen tähtäimen tai pitkän tähtäimen tavoitteita tai tiedostamattomia tai tietoisia. Motiivien taustalla voi vaikuttaa joko pyrkimys mielihyvään tai kärsimyksen välttämiseen. Motiivihierarkia kertoo motiivien tärkeysjärjestyksestä.
Motiivien välillä voi aina silloin tällöin konflikteja. Lähestymis-lähestymiskonflikti tarkoittaa sitä että on kaksi asiaa, jotka vetävät sinua puoleesi. Esimerkiksi ihana poika pyytää sinua kahville, mutta kaverisi ovat pyytäneet sinua elokuviin. Lähestymis-välttämiskonflikti tarkoittaa sitä että jokin asia vetää puoleensa, mutta samalla haluaisit välttää sen. Esimerkiksi äitisi on ihana, mutta myös komentaa sinua. Välttämis-välttämiskonflikti tarkoittaa sitä, että on kaksi asiaa jotka ovat inhottavia molemmat, mutta niistä on valittava pienempi paha. Esimerkiksi se, että sinulla on hammassärkyä, mutta inhoat hammaslääkäriä. Valitset kuitenkin hammaslääkärin, koska et jaksa enää hammassärkyä.

torstai 5. helmikuuta 2015

Aloitustunti

Tulin tunnille hieman myöhässä, mutta käsittelimme kurssin suoritusta ja mitä kurssi sisältää.

Teimme harjoituksen, jossa meidän piti esittää erilaisia tunteita ja löytää samanlaisisa tunteita ilmaisevia oppilaita. Se oli yllättävän hankalaa, sillä on paljon sellaisia tunteita, jotka ovat vaikeasti määriteltäviä ja ilmaistavia ilman asiayhteyttä. Esimerkiksi haikeus. Se on erittäin vaikea tunne ilmaista tai tunnistaa.

Tunteiden tunnistamisen vaikeuteen liitty esimerkiksi se, että ihmiset ilmaisevat ja kokevat tunteita hyvin eri tavalla. Ilmaisu on kiinni paljon myös kulttuurisista taustoista, kuten suomalaisille tyypillinen vaatimattomuus osaltaan estää esimerkiksi päivittäisen ylpeyden ilmaisemisen.

Asiayhteydellä on myös suuri merkitys siihen miten tulkitsemme jonkun tunteita. Esimerkiksi jos jotain on käsketty esittää ylpeää luokassa ja muiden on käsketty arvioida mitä tunnetta tämä henkilö tuntee, voi hyvin helposti sekoittaa tämän tunteen iloon. Mutta jos henkilö kertoo että hän voitti vaikka suomenmestaruuden tai sai 10 kokeesta voit selvästi sanoa tämän olevan ylpeä.

Sen jälkeen mietimme mitä mielihalut ovat ja miksi niitä tulee. Myös se miten pystymme niitä kontrolloimaan oli puheena.

Mielihalumme usein pohjautuvat fyysisiin tarpeisiin, kuten jano tai nälkä tai esimerkiksi suklaan himo. Näiden mielihalujen toimesta pidämme kehomme ja mielemme tyytyväisinä, mutta muut mielihalut, kuten uusi auto tai halu matkustaa ulkomaille, ovat meidän ympäristöömme kulttuuriimme, ihmissuhteisiimme ja omiin tottumuksiimme ja skeemoihin liittyviä haluja, joista tiedämme tulevan hyvä mieli uusien kokemusten tai hyväksynnän kautta.



Opettaja puhui myös Stanfordin vaahtokarkkikokeesta (1960-luvun lopussa), jossa 4-vuotiaille lapsille annettiin virikkeettömään huoneesen yksi vaahtokarkki ja luvattiin toinen jos he odottaisivat 15 minuuttia. Tässä pyrittiin tutkimaan miksi jotkut ovat kärsivällisempiä kuin toiset. Noin 30% lapsista jaksoi odottaa enemmän karkkia.
 
10 vuotta kokeen tekemisen jälkeen tällä on voitu myös osoittaa, että lapset jotka jaksoivat odottaa kokeessa pidempään pääsivät todennäköisemmin yliopistoon kuin verrokit. Kärsimättömillä lapsilla havaittiin myös myöhmmällä iällä käytös- ja tarkkaavaisuushäiriöitä.
 
Kokeella voidaan osoitta esimerkiksi se, että pelkän puhtaan älykkyyden sijaan myös kärsivällisyydellä on suuri merkitys menestyksessä.


Kärsivällisyys ja itsehillintä oli meillä puheena tunnilla muutenkin. Ne ovat taitoja joilla pystymme kontrolloimaan mielihalujamme, jotka ovat epätoivottuja omasta mielestämme (karkit) tai yhteiskunnan mielestä (murha :) )

Hyvänä havainnointina oli se kun opettaja jakoi meille karkit ja käski meitä olla syömättä niitä ja miettimään mikä saa meidät olemaan syömättä. Syitä oli monia. Yksi syy oli esimerkiksi se, että meidät on opetettu tottelemaan auktoriteetteja, koska tiedämme, että siitä tulee rangaistus jos emme tottele. Tietysti opettaja ei olisi meille tehnyt mitään, mutta on yhteiskunnallisesti hyväksyttävää toimia sääntöjen mukaan. Toiset jättivät syömättä myös omien ristiriitojen takia, kuten laihdutuskuurin tai allergian takia.

Katsoimme myös Baumeisterin tutkimusta siitä miten mielitekoja pystytään hillitsemään ja miten se vaikuttaa niiden toteuttamiseen. Meidän piti pohtia miten neuvoisimme ystäväämme muuttamaan elämäntapojaan mikä vaatii häneltä paljon itsekontrollia. Ehdotuksia tuli esille esimrekiksi se, että tämän tulisi asettaa itselleen tietty tavoite johon pyrkisi tehokkaasti, jolloin hänelle tulisi ristiriita mielitekojensa ja tavoitteensa välille, tällöin hän epätodennäköisemmin toteuttaa mieliteon. Itsekurin harjoitus olisi myös tärkeää ja kyky etsiä jotain muuta ajateltavakseen.

Baumeister käytti tutkimuksessaan kokemusotosmenetelmää, mikä siis tarkoittaa sitä, että tutkittavia pyydetään joinain tiettyinä hetkinä kertomaan elämästään juuri sillä hetkellä, esimerkiksi tuntemuksistaan. Baumeister esimerkiksi halusi heidän merkkaavan minkälaisia mielihaluja heillä oli sillä hetkellä tai hieman sitä ennen, kuinka voimakkaita ne olivat, kuinka paljon he niitä vastustivat ja toteuttivatko he ne.
 
Läksyksi tuli tehdä tehtävä s. 25 tn 1 ja lukea kpl 1,2
 
1 a) mitkä asiat vaikuttivat Messin menestyksen saavuttamiseen?
 
Hän oli asettanut itselleen hyvin tiukat tavoitteet sille mitä tahtoi tehdä ja saavuttaa, jolloin hän työskenteli jokaisella elämän alueellaan saavuttaakseen sen. Hänellä oli motivaatio saavuttaa asema huippujalkapalloilijana, mikä ohjasi hänen toimimaan tavoitteellisesti. Isän henkinen tuki helpotti myös Messin urakointia, koska tällöin hänellä oli joku, joka tuki häntä pyrkimyksissään.
 
b) Miten itsekuri on ilmennyt Messillä ja miten vaikuttanut hänen uraansa? Analysoi tapausta psykologisten tietojesi avulla.
 
Messillä on luultavasti ollut usein houkutus jäädä vain sohvalle lepäämään mieluummin kuin lähteä rankkoihin treeneihin, mutta hän on itsekurin avulla pystynyt estämään tämän mielihalun. Hän on luonut urheilusta ja terveistä elämäntavoistaan itselleen rutiinia. Tämän johdosta hän pystyy välttelemään mielihaluja kuten herkullisen leivonnaisen tuoksua. Näin hän pääsee tavoitteeseensa hyväkuntoiseksi urheilijaksi, koska toimii tavoitteellisesti ja pitää itsekurin avulla mielihalunsa kontrollissa, sillä ne ovat ristiriidassa hänen välitavoitteidensa kanssa.