Kuuntelimme aamun aluksi rehtorin musiikkia. Sitten meidän piti pohtia, miten musiikki vaikuttaa tunteisiin. Meidän piti arvostella tunnetilamme 0-100 ennen musiikin kuuntelua
Sitten piti kuunnella se musiikki ja pohtia sitten uudelleen:
Mitä kuuntelit? Oliko kyseessä mielimusiikkisi?
Minkälaisia tunteita musiikin kuuntelu sinussa herätti?
Saiko musiikki aikaan mitään fyysisiä reaktioita?
Oletko koskaan kokenut voimakkaita tunteita musiikin ansiosta (itkenyt, nauranut tms.)?
Musiikki ja aivot
Musiikin kuunteleminen aktivoi aivojen tunteista vastaavia alueita. (Syviin aivorakenteisiin, jotka käsittelevät tunteita, ei oikein pysty vaikuttamaan mutta musiikin ollaan havaittu aktivoivan niitä.)
Tunnealueiden aktivoituminen vaikuttaa simerkiksi hormonitasapainoon ja sydämensykkeeseen.
Aivoissa aktivoituvat eri alueet sen mukaan, minkälaisia tunteita musiikki meissä herättää.
Musiikin on havaittu aiheuttavan samanlaisen dopamiiniryöpyn kuin esim. seksi ja huumeet. Se siis vaikuttaa hyvin syvästi meidän tunteisiimme ja hormonitoimintaamme. Myös esim. musiikin aiheuttamat kylmät väreet ovat tutkimuksen mukaan dopamiinin ansiota. Outoa dopamiinin erittymisessä musiikin kuuntelun aikana on se, että dopamiinin eritys on yhdistetty aikasemmin vain evolutiivisen selviytymisen mahdollistaviin asioihin, kuten ruokaan ja seksiin.
Tästä thty tutkimus olis esimerkiksi sellainen, että koehenkilöt laitettiin kuuntelemaan musiikkia viideksitoista minuutiksi. Sitten heihin ruiskutettiin radioaktiivista ainetta, joka sitoutuu aivojen dopamiinireseptoreihin. Jos aivoihin oli lehtinyt jo erittyyä dopamiinia, ne kiinnittyivät reseptoreihin ja radioaktiivinen aine jäi ilman paikkaa. Tämä näkyy PET kuvauksessa. Tulokseksi saatiin että koehenkilöiden vereen oli ehtinyt jo erittyä dopamiinia ennen kuin radioaktiivista ainetta ruiskutettiin.
Sitten tiivistettiin viime tunnin asioita, mikä oli hyvä koska en ollut itse siellä.
Emootio eli tunne on lyhytkestoinen, tietyssä tilanteessa heräävä mekanismi
Tunteissa on fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen ulottuvuus
Tunteet auttavat toimimaan eri tilanteissa
Opettaja kertoi myös oman kokemuksensa siitä, että esim. sama kuva saattaa herättää kahdenlaisia hyvin vastakkaisia tunteita. Kuva pienestä vihaisesta koirasta esim. herättää pelkoa koska se on niin häijyn näköinen, mutta myös iloisia tunteita, koska samanlainen koira oli liittynyt hauskaan tapaukseen isoäidin kanssa.
Edellistä läksyä tunteista piti purkaa, mutta en ollut osannut siihen mitään katsoa.
Sosiaalipsykologian kurssilaiset tulivat tekemään tutkimusta.
Piti katsoa tutkimusta "Tunteita päästä varpaisiin" ja miettiä miten tunteet ja niiden kokeminen tukevat toisiaan. Koska tutkimus oli itsearviointi, saattaa se vaikuttaa hieman tunteiden yleistettävyyteen, koska kulttuurit vaikuttavat siihen miten ihmiset yleisesti ajattelevat kokevansa tunteet kehossaan. Esimerkiksi rakkaus saatetaan pohjoismaissa kokea tulevan sydämestä, mutta Indonesiassa sydämen sijasta siinä toiminnassa toimiikin maksa (muistaakseni, olen siis kuullut siitä indonesiassa asuneelta tutulta).
Kuvasta piti katsoa mitä tunteita ihmiset ilmaisevat.
Ihmisten taito erottaa ihmisten eri tunteet riippuvat hyvin paljon siitä millaisessa ympäristössä he elävät. Esimerkiksi väkivaltaisessa perheessä asuva lapsi tunnistaa helpommin vihaisen ilmeen. Joillekin on helpompi tunnistaa kuvassa olevat tunteet esimerkiksi naisen kasvoilla kuin toiselle.
Jokaisella ihmisellä on perustunteet (Paul Ekman tutkinut paljon). Se näkyy siitä, että eri kulttuureissa ihmiset tunnistavat ja pystyvät itsekin tuottamaan hyvin samannäköisiä ilmeitä kuvastaessaan jotakin tunnetta. Perustunteita ovat ilo, suru, viha ja pelko.
Katsoimme sitten videon Paul Ekmanin tunteiden ilmaisun tutkimuksesta.
Paul Ekman on Facial expression of emotion video
Meidän piti katsoa sivulta 73 tutkimuslaatikko, jossa käsiteltiin sokeiden tunteenilmausta, sekä katsoimme videon David Matsumoton tutkimuksesta.
Science today: Facial expression: David matsumoto
Meidän piti vastata kysymyksiin:
Kasvoilla tunteiden ilmaiseminen on sisäsyntyistä, koska ilmeet sokeilla ja näkevillä tuli samoihin tilanteisiin täysin samanlaisina. Ilmeet ovat äärettömän tärkeitä, koska ne kertovat muille ihmisille toiminnastamme ja tunteistamme ja ne ovat iso osa identiteettiämme. Ja evolutiivisesti hyvin tärkeä, että pystymme tunnistamaan toistemme ilmeet, koska esimerkiksi jos laumaan joutuu peto ja joku säikähtää, pystyy lauma huomaamaan sen ja reagoimaan siihen. Tämä näkyi juuri siinä, että myös sokeilla on nämä ilmeet samanlaisina.
Perustunteita ilmaistaan kulttuureissa hyvin samalla tavalla, mutta sosiaaliset tunteet voivat olla hyvinkin erilaisia kulttuuristen normien ja sääntöjen takia.
William jamesin tunneteoria: ihminen kokee jotain tunnetta, kun ensin kokee jonkin fyysisen kokemuksen. Tällöin hän siis sanoisi: "Koen pelkoa, koska juoksen."
Miten tunteet syntyvät?
Eri teorioita ja näkökulmia
Eri teoriat selittävät tunnereaktioiden syntymistä hieman eri tavoin, mutta kaikista niistä löytyy samat kolme osatekijää:
• fysiologiset muutokset kehossa (esim. sydämen syke)
• Käyttäytymisen muutokset (esim. pakenemis- ja jähmettymisreaktio)
• Subjektiivinen kokemus (tietoisuus siitä, että minua pelottaa)
Eri teorioissa näiden kolmen osatekijän järjestys vaihtelee.
Erilaisia teoriota on esim. yllä oleva Jamesin-Langen teoria, jossa osatekijöiden järjestys on sama kuin missä ne on esitelty. Siinä siis jos näet karhun aktivoituu ensin aivoalueesi (fysiologinen muutos), lähdet juoksemaan (käyttäytymisen muutos) ja sitten vasta tunnet pelkoa (subjektiivinen kokemus), koska juokset ja aivosi ovat aktivoineet sympaattisen hermoston.
Tätä teoriaa kokee esim. Valinsin koe, jossa miehet laitettiin katsomaan puolialastomia naisia ja heille laitettiin kuulokkeet joista sanottiin kuuluvan heidän oma sydämmen syke. Syke oli kuitenkin nauhalta tulevaa ja tutkijat pystyivät säätelemään sen lyöntitiheyttä. Joidenkin naisten kohdalla sydämen syke laitettiin kuulumaan nopeasti ja joidenkin kohdalla hitaammin. Tulokseksi saatiin se, että miehet kokivat ne naiset viehettävämmiksi, joiden kohdalla syke oli nopeampi. He siis kuulivat sydämensä sykkivän lujaa ja yhdistivät sen mielihyvään.
(Dutton ja Aron nainen sillalla)
Erilaisia teorioita kirjasta:
Etsi tietoa: kpl 8