Tällaista oli ilmeisesti kokoiltu edellisen tunnin tutkiskeluista.
Tunnilla oli sitten käsitelty ilmeisesti tunnekokemuksen etenemistä
- 0ms= Tunteen aiheuttava tapahtuma
- 120-170ms= Tiedostamattomat ja automaattiset prosessit
- 300 ms=Tietoinen kokemus (tunnetila ja sen aiheuttaja)
Muutokset: aivotoiminnassa, kehon toiminnassa, käyttäytymisessä, tunneilmaisussa
Tein vielä vähän lisätehtäviä, jotta ymmärtäisin asian.
1. Miten hormonit vaikuttavat seksuaalisuuteen?
Testosteronin on huomattu vaikuttavan seksuaaliseen halukkuuteen. Sen takia miehet ovat seksuaalisesti halukkaampia kuin naiset, ja miesten on tutkittu ajattelevan seksiä useammin kuin he. Naistenkin on huomattu tulevan seksuaalisesti halukkaammiksi kun heille on annettu testosteronia. Naisilla luonnollisestikin ovulaation aikana nousee estrogeeni-hormonin taso, jonka johdosta nousee myös testosteroni-taso. Sen takia naiset ovat halukkaampia ja he ovat aktiivisempia alitajuisesti etsimään hyvägeenistä puolisoa.
2. Minkälaisia evolutiivisia ja kulttuurisia syitä on esitetty sukupuolten välisille eroille seksuaalisessa halukkuudessa ja valikoivuudessa?
Evolutiivisesti on ollut kaikkein tärkeintä miehellä saada jälkeläisiä, jatkaa sukuaan ja jakaa geenejään. Sen takia miesten valikoivuus naisten suhteen on ollut hieman löyhempää. Naiset taas ovat kautta aikain joutuneet olemaan hieman valikoivampia miesten suhteen, koska lapsen synnyttäminen ja kasvattaminen ovat vieneet paljon aikaa, jolloin on tärkeää, että miehellä on mahdollisimman hyvät geenit, jotta lapsesta tulee mahdollisimman terve. Miehet ovatkin lisääntymisen toivossa olleet aina innokkaita löytämään uusia parittelukumppaneita, kun taas naiset ovat halunneet löytää yhden miehen, joka olisi perimältään hyvä ja pitäisi lapsistaankin huolen.
Kulttuurisesti on aina seurattu tietynlaisia sääntöjä ja miehille on aina ollut paljon suvaitumpaa käyttäytyä hyvin seksuaalisesti, kun taas naisia on aina haukuttu vilkkaasta seksuaalisesta kanssakäymisestä. Tämän takia naiset harvemmin näyttävät niin vahvaa seksuaalista halukkuutta kuin miehet koska se ei vain ole kulttuurillisesti hyväksyttävää.
3. Perustele väite: Seksuaalista käyttäytymistä motivoivat biologiset, psyykkiset ja sosiaaliset tekijät.
Ihmisellä on monia motiiveja seksuaaliseen käyttäytymiseen. Yksi niistä on biologiset motiivit. Biologinen motiivi on esimerkiksi halu lisääntyä. Ihmisillä on ollut aina halu lisääntyä ja jatkaa sukuaan. Toinen motiivi on psyykkiset tekijät. Ihmiset haluavat läheisyyttä ja hyvää mieltä. Hyvä mieli syntyy seksuaalisen kanssakäymisen aikana erittyvästä oksitosiinista. Sosiaaliset motiivit voivat olla hyvin erilaisia. Seksillä voi hakea henkistä läheisyyttä kumppanin kanssa tai sitten yleistä hyväksyntää esimerkiksi kaveriporukalta. Tämä ei ole kovin hyvä syy seksuaaliselle kanssakäymiselle, mutta harmittavan usein se syy nuorille.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti