Läksyä syömisestä availtiin.
Katsoimme hieman artikkelia siitä, minkä takia ihminen syö vaikka on kylläinen. Se liittyi suoraan meidän edelliseen läksyyn syömisen biologisista, psyykkisistä ja sosiaalisista vaikuttajista.
Hesarin artikkeli ...syön, vaikka vatsa on täynnä?
http://www.hs.fi/paivanlehti/26022015/elama/Herkuttelulle+löytyy+syy+evoluutiosta+Kaloripitoinen+ruoka+auttaa+jaksamaan/a1424838924397
(Biologisiin motiiveihin syödä liittyy siis myös palkitsemisjärjestelmä, eli ihminen palkitsee itseään ruoalla.)
Tässä vastaus viime läksyn vastaus:
Palkka koulussa käynnistä pohdiskelu. Katsoimme tutkimusta lapsista jotka saivat piirtää. Toisille lapsille sanottiin, että he saavat jonkin palkkion aina kun he ovat piirtäneet. Sen jälkeen pystyi näkemään, että he piirsivät paljon nopeammin kuin aikaisemmin, mutta kuvat eivät enää olleet huoliteltuja. Jotain sanottiin vielä siitäkin, että nämä lapset kuitenkin todellisuudessa saivat vähemmän kuvia piirrettyä kuin ne, jotka piirsivät antaumuksellisesti.
Tämä siis tukee omaa käsitystäni siitä, että jos ihmiset laittaa tekemään asioita saadakseen palkkion, kuten tavoittelemaan hyviä numeroita koulussa, johtaa se lopulta siihen, että opintoja ei enää hoideta rauhassa ja antaumuksella. Tällöin niitä tehdään muiden päämäärien innoittaman, kuin oikeasti ilosta oppia. Tällöin luultavasti asiat vain päntätään, jotta ne voidaan sitten "oksentaa" koepaperille.
Palkitsemisen vaikutus motivaation.
Kun ihmisiä aletaan palkita tekemisestää, se alentaa sisäistä kiinnostusta. Olennaista tälle on kuinka palkittava itse kokee saamansa palkkion, esim koetaanko sen kontrolloivan omaa toimintaa. Tunnustus palkkio voi lisätä sisäistä palkkiota, ja ulkoiset palkkiot voivat herättää myös kiinnostusta, jos sitä ei sisäsyntyisesti ole. Palkkion on myös oltava saajalle itselleen merkityksellinen, jotta se vaikuttaa positiivisesti.
Sitten opettaja kertoi meille tutkimuksesta, jossa ihmisiä oli laitettu pelaamaan videopeliä, joka oli hyvin simppelisti tehty. Toisille pelaajille annettiin 0.50 € ja toisille 20€. Heidän pelattuaan jonkin aikaa, heiltä kysyttiin mitä he olivat pitäneet pelistä. Ne joille oli maksettu vähemmän sanoivat, että peli oli oikeastaan ihan mukava ja kyllä siinä jotain hyvää oli, mutta ne joille oli maksettu enemmän sanoivat että se oli surkea. Tästä voidaan huomata minkälainen vaikutus palkitsemisella on meidän ajatteluumme.
Open muistiinpanot:
Sisäinen motivaatio lisää hyvinvointia
- Sisäinen motivaatio: toiminta itsessään koetaan palkitsevaksi (esim. kiinnostus aiheeseen, leikkiminen, etsiminen, tutkiminen)
- Ulkoinen motivaatio: toimitaan ulkoisen palkkion toivossa (esim. muiden hyväksyntä)
- Sisäinen motivaatio perustuu yksilön tarpeisiin
- Pätemisen kokeminen
- Halu itsenäisyyteen ja oman toiminnan ohjaamiseen
- Tyydytyksen saaminen vuorovaikutuksesta muiden kanssa
- -> Sisäinen motivaatio heikkenee, jos koemme, että joku yrittää kontrolloida toimintaamme esim. palkkioiden avulla
Otin tarkasteltavakseni ensimmäisen tavoitteeni.
- Miten tärkeä tavoitteesi on?
- Se on aika tärkeä tällä hetkellä, koska siihen treenaaminen tuo minulle tarvittua taukoa koulunkäynnistä.
- Miten sitoutunut olet siihen?
- No en ole vielä osallistumismaksua maksanut, koska mietimme nyt äitini kanssa pitäisikö meidän osallistua tough vikingiin vai extreme runiin. Haluan kuitenkin osallistua johonkin erikoiseen juoksutapahtumaan, jossa pääsen todella koettelemaan itseäni.
- Missä määrin tavoitteesi on onnistunut?
- Olen aloittanut nyt aktiivisesti juoksemaan, uimaan ja pyöräilemään. Muutakin urheilua tulee harrastettu, mutta ei niin säännöllisesti.
- Miten kykenevä olet saavuttamaan sen?
- Uskon, että olen täysin kykenevä saavuttamaan, sen kunhan jaksan treenata säännöllisesti ja sitkeästi.
- Missä määrin voit itse vaikuttaa siihen? Missä määrin muut ihmiset voivat vaikuttaa siihen?
- Minä itse ainoastaan pystyn vaikuttamaan siihen pystynkö osallistumaan kisaan. Tietysti voinhan tulla kipeäksi tai murtaa jalkani, jolloin se ei ole enää päätettävissäni. Myös osallistumismaksu on sellainen jonka maksamisesta kyllä vanhempani päättävät.
- Missä määrin olet saanut tukea muilta?
- Olen saanut tukea paljonkin ihmisiltä. Erityisesti äidiltäni ja veljeltäni, jotka ovat luultavasti osallistumassa siihen minun kanssani.
- Missä määrin muut ovat estäneet tavoitettasi?
- Ei kukaan ole suoranaisesti estänyt, mutta minua hieman lannistaa se, ettei kihlattuni ole innostunut lähtemään kanssani.
- Miten stressaavaa on pyrkiä tavoitteeseesi?
- Eihän urheilu ole stressaavaa, mutta tiedän, että kun sen aika lähestyy, minua alkaa jännittää selviänkö siitä.
- Miten sinulla riittää aikaa tavoitteeseesi?
- Olen oppinut hyödyntämään aamuja, jolloin ei oikein vielä mitään ajatusta vaativaa jaksa tehdä.
Open muistiinpanot:
Miten tavoitteet vaikuttavat ihmisen toimintaan?
- Suuntaavat tarkkaavaisuutta
- Suuntaavat toimintaa ja ohjaavat voimavarojen käyttöä
- Lisäävät sinnikkyyttä ja toiminnan johdonmukaisuutta
- Kannustavat yksilöä kehittämään valmiuksia ja taitoja, joiden avulla saavuttaa tavoitteensa
Hyvä tavoite:
- Riittävästi haastetta
- Sitouduttu
- Riittävän yksityiskohtaiset mielikuvat
Onko tavoitteeni tutkijoiden kannalta katsottuna hyvä? Näkyykö kompetenssin osoittaminen, yhteenkuuluvuus, autonomia.
Mielestäni tavoitteeni on juuri sellainen kuin tutkijat kuvailevat hyvän tavoitteen olevan. Siinä todellakin on haastetta ja minun on asetettava osatavoitteita, jotta pystyn saavuttamaan sen. Olen sitoutunut treenaamaan itseäni, jotta pääsen tavoitteeseeni ja minulla on yksityiskohtaisia mielikuvia siitä kuinka rämmin mudassa :) Siinä todellakin näkyy kompetenssin osoittaminen ja haluan tuntea yhteenkuuluvuutta muiden kilpailijoiden ja erityisesti veljeni ja äitini kanssa. Saan kuitenkin toimia hyvin autonomisesti, koska treenaan itsekseni.
Läksy:
Miten odotus omasta selviytymisestä vaikuttaa motivaatioon? Kpl 5
Jos uskoo selviytyvänsä siitä mihin tähtää, lisää se motivaatiota.
Jos uskoo selviytyvänsä siitä mihin tähtää, lisää se motivaatiota.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti